Spelend Coachen

Het jaarprogramma voor de pedagogisch coach.

– Professionaliseer je coach- en communicatievaardigheden
– Leer werken met een effectieve methode
– Oefen je vaardigheden real-live.

Krijg inzicht in de vraag hoe je de kaders die je vanuit de opleiding tot Pedagogisch Coach professioneel in kunt kleuren. 

Herken je dit…?

Zomaar wat gezellige prietpraat. Gesprekken hebben die nergens toe leiden.

Processen van coachees die maar niet van de grond lijken te komen.

Steeds zelf weer aan het werk. Terwijl het toch het proces van de ander is?

Coachen op basis van een duidelijk doel en een heldere context. Zodat de ander haar doelen ook echt kan behalen. Zo moeilijk is dat toch niet? Maar de rode draad vasthouden blijkt haast onmogelijk.

Altijd op zoek naar snelle tips om grip te krijgen op de uitvoering van je opdracht. Maar het blijft hard werken en de verdieping blijft uit.

Professioneel en vaardig, dat is wat je wilt zijn. De realiteit is echter dat het je aan referentiekader en een heldere basisopzet ontbreekt. 

Waarom je hieraan

wilt deelnemen

Flexibele opzet

Hoe fijn is het om je eigen agenda in te delen. Alleen jij weet wanneer je het lekkerste leert en daar ook de tijd voor hebt.

Het jaarprogramma heeft daarom een hybride opzet. Wat betekent dat je de lessen volg je in je eigen tijd in de online leeromgeving. Daarnaast neem je deel aan de online maandelijkse intervisie en Masterclass. En heb je toegang tot de twee live-dagen. 

Resultaatgericht

Coachen heeft als doel een zichtbare en positieve gedragsverandering van de coachee. Leer je coaching zo vorm geven dat je de coachee praktisch ondersteund in dit proces. Waarbij je leert spelen met de verschillende tools die je tot je beschikking hebt. Zodat je coachee haar zelfgekozen doelen behaald.

Ontwikkeling

Een goede coach weet hoe het is om zelf te leren en gecoacht te worden. Ontwikkel je professionele vaardigheden en krijg inzicht in je persoonlijke ontwikkeling. Intervisie, de livedag en feedback op je opdrachten dragen hieraan bij.

Wat je leert:

– Jezelf positioneren als professional en coach.

– Het opbouwen van een effectief en goed onderbouwd coachproces.

– Verbinden van beleid aan doelen en concrete acties.

Gespreksdynamieken herkennen en daarop inspelen.

– De drie componenten van impact herkennen en toepassen.

– De rol en kenmerken van een effectieve coach en coachhouding eigen maken.

– Inzicht in verschillende Coachmodellen en hoe daarmee te werken.

Afstemmen op de ander, feedback en goede ik-boodschappen.

Luister- en gespreksvaardigheden.

 – Omgaan met weerstand en het ‘brandjes blussen.’

De invloed van aannames en overtuigingen binnen een coachproces.

– Inzicht in eigen blinde vlekken, aannames en overtuigingen.

– Wat is coachen wel, en wat juist niet…

– Jezelf overbodig maken en een proces goed afsluiten.

Maak een afspraak

Beginnen kan meteen!
Wel hebben we eerst een kennismakingsgesprek zodat jij zeker weet dat dit past bij jou ontwikkelingsvraag.

Plan vrijblijvend je gesprek in.

Wat klanten zeggen over BureauCarolien Reviews

In oktober 2021 ben ik gestart als pedagogisch coach en beleidsmedewerker binnen de kinderopvang. Wat had ik geluk dat ik meteen kon starten met het programma ‘Spelend Coachen’.

Voor mij een mooie aanvulling op hoe ik graag zou willen coachen; Spelend. Tevens werden er huiswerkopdrachten aangereikt met behulp van filmpjes waarin Carolien uitleg gaf over de theorie. Dit heb ik als prettig ervaren en kon daarmee de theorie koppelen aan de praktijk. Mijn kennis werd alleen maar verbreed en bracht me nieuwe inzichten.

Mede door de praktijkdagen en de feedback die ik maandelijks mocht ontvangen, weet ik het ‘spelend’ coachen op een fijne manier in te zetten. 

Eline de Vreede

Pedagogisch Coach en beleidsmedewerker

Sinds januari 2019 ben ik, als vele anderen, in de rol van Pedagogisch coach gestapt. Een periode van kennismaken, zoeken, verwonderen, uitproberen en bijschaven. Hoe fijn was het om in deze zoektocht Carolien tegen te komen, die als geen ander kennis van zaken heeft op het gebied van coaching, kinderopvang, beleid en leiding geven.

Spel en spelen staat altijd centraal in mijn leven, dus hoe passend is het om ook dit spel van coachen nader te ontdekken, samen met medecursisten in de vorm van ‘buddy’.

Dit aangevuld met een theoretische basis en handige en direct toepasbare tools. Carolien heeft voor alles een hulpmiddel in de vorm van een werkboek, checklist of format. Een aanrader dus.

Antoinette Thoonen

Pedagogisch Coach

FAQ

- Waarom een jaarprogramma? Ik wil NU aan de slag!

Coachen is niet een kunstje wat je zo leert. Een coachproces vraagt tijd en jouw leerproces dus ook.
In dit jaar krijg je dus volop de tijd om te oefenen, herhalen en nog meer oefenen zodat je na afronden echt kunt zeggen: Ik ben een level hoger!

- Hoe lang duurt dit programma?

Het actieve programma duurt een jaar. Daar is de planning van het aanbod en het inleveren van je huiswerkopdrachten op gebaseerd. Maar omdat we allemaal weten dat we te maken hebben met ups en downs heb je twee jaar lang toegang tot de online leeromgeving en gelegenheid aan te sluiten bij de intervisies.

- Wanneer start het programma?

Het programma start voor jou zodra jij je hebt ingeschreven!

- Kan ik dit wegschrijven onder beleidsuren?

De lessen waarin je aan de slag gaat met je beleid, doelen en actiestappen kunnen daaronder vallen.
Ook de strategiedag komt daarvoor in aanmerking.

- Ik doe ook een andere training, kan ik dit erbij doen?

Dit programma is de basis voor een goed coachproces. Het fundament waarop je bouwt. Dat kan goed samengaan en wellicht zelfs versterkend werken met een andere training. Om dit zeker te weten stemmen we dit zeker af in het kennismakingsgesprek.

- Moet ik mijn huiswerk echt inleveren?

Nee hoor, dat is een extra service!
Het kan fijn werken wanneer je vaste inleverdatums in je agenda hebt staan. Bovendien ontvang je zo maandelijks feedback op je opdrachten waardoor je zeker weet dat je op de goede weg zit.

- Wat als ik niet bij de live dagen aanwezig kan zijn?

Ieder jaar geven we twee live dagen. Gericht op teamcoaching en het individuele gesprek. Omdat je twee jaar toegang hebt tot het jaarprogramma heb je ook twee mogelijkheden om aan te haken op een livedag.