Tijd voor een schoonmaak in je agenda!

Nog een even te gaan en dan is het zover. Het eerste deel van het jaar zit erop. Misschien betekent dit niet dat je vrij bent maar een onderbreking in het op volle toeren draaien is het wel. Nu zou je zomaar kunnen doordenderen de volgende bezigheid in. Ten slotte is het niet zo dat er in de zomervakantie niks gebeurt.

Maar je kunt deze break ook gebruiken om jezelf even te resetten. Gebruik deze overgang om even stil te staan en terug te kijken. Ruim je hoofd op zodat er ruimte ontstaat en je na de vakantie (of toch ook tijdens) weer met een opgeruimd gevoel van start kan.

Het is namelijk niet helemaal waar dat wij uitgeblust raken van een grote hoeveelheid werk. Waar je wel uitgeblust van raakt is wanneer het werk dat je verzet je geen zingeving en plezier geeft. Dit gebeurt al snel wanneer je niet stilstaat bij de hoeveelheid gedane werk en de opbrengst daarvan. En in hoeverre je daar tevreden mee bent.

Zie het als kast met planken. De afgelopen weken heb je deze kast steeds voller gestopt met van alles en nog wat. Coachprocessen, teamoverleggen, beleidsstukken bijwerken, overleggen met jan en alleman. Nog meer groepsbezoeken, vragen en verzoeken. Nieuwe collega’s, afzwaaiende collega’s, administratie, agenda’s omgooien, inspringen, enzovoort.

Je kunt je voorstellen dat je kast op een bepaald moment lekker vol zit. En je lang niet altijd alle laatjes goed achter je sluit.

 

Nu kun je twee dingen doen:

1. Je omdraaien en een vakantie lang niet naar deze kast kijken.
Je hebt er geen last van maar na je vakantie ziet de kast er niet anders uit.

2. Of je neemt kort de tijd om aandacht te geven aan de inhoud van de kast.

Na je vakantie kom je terug bij een overzichtelijk geordende kast.

Dat laatste klinkt best aantrekkelijk, toch?!

Hoe je dat doet?

1. Plan vrijdag (of een andere laatste dag) een uur afsluit-tijd in je agenda.
Doe dat bij voorkeur nu, en niet op de dag zelf. Markeer dit moment in je agenda als zijnde het eindpunt van deze afgelopen periode.

2. Kies een rustige plek.
Zorg dat je omgeving weet dat je een uur niet gestoord wilt worden. Ga er goed voor zitten en haal eerst een paar keer bewust adem. Ik weet het, klinkt best zweverig maar het helpt je hoofd begrijpen dat er nu een moment van rust komt.

3. Bekijk je ‘kast’ eens van een afstandje.
Kijk terug op de afgelopen periode en schrijf op wat er in je opkomt. Waar heb je aan gewerkt? Hoe voelde je je? Zijn er dingen gebeurd die belangrijk waren voor je? Zie het als de losslingerende pagina’s die door de kast zwerven. Waar heb je je tijd aan gegeven de afgelopen tijd? Dat schrijf je op.

4. Ordenen.
Verdeel deze gebeurtenissen in 3 categorieën.
Bijvoorbeeld door te markeren met verschillende kleuren.

– Trots en tevreden (dus bewaren)
Dit lijstje neem je mee en kijk er de komende week nog eens op. Het geeft je energie!

– Klaar (dus in je mind-prullenbak gooien)
Scheur dit lijstje van je overzicht af en gooi het lekker in de prullenbak.

– To do (na de vakantie.)
Dit blijft op de plank liggen maar is nu een duidelijk afgebakende stapel die je er na de vakantie zo uit kunt pakken. Om het dan mee te nemen in je planning. Maar nu mag het laatje dicht.

Download hier het format dat je daarbij kunt gebruiken.

Opgeruimd staat netjes!