Origami Communicatie

werkvorm communicatie: blind papier scheuren

‘Vouw je blaadje nog een keer dubbel en scheur nu rechts boven het hoekje van het vel af.’
Met mijn ogen dicht doe ik wat ze zegt. Ze zit links naast me en leest de opdrachten keurig monotoon voor. Maar ik wed dat ze enorm veel lol heeft. Zes coaches om een tafel die precies doen wat ze zegt. Althans, dat denken we dan… Allemaal overtuigd van het feit dat we onze boodschappen helder communiceren. Begrijpend luisteren peanuts is voor ons. Het rechterhoekje afscheuren dus.

Shit! denk ik met mijn ogen dicht. Wat is nu het rechterhoekje?  Hoe had ik het blaadje net vast? Had ik de beginstand van het blaadje moeten onthouden? En door dat vouwen van net heb ik mijn hele origamistuk al drie keer omgedraaid. Wat bedoelt ze dan met het rechterhoekje??? Ik besluit dat ik maar uitga van de huidige positie. Check dan nog even goed mijn kennis over links en rechts. (Je zult niet de eerste zijn die ik links laat afslaan terwijl ik vol overtuiging naar rechts wijs) Maar ben dan toch zeker van mijn zaak. Ik scheur het hoekje en de opdracht gaat verder.

Een kwartslag met de klok mee, links onder een hoekje eraf, nog een keer dubbel, enzovoort. En dan een voldane stem: ‘Zo! Als jullie nu goed hebben geluisterd en ik goed gecommuniceerd heb, lijken jullie gescheurde vellen allemaal op elkaar!’ Ik doe mijn ogen open en zie inderdaad een met moeite verborgen grijns op haar gezicht. Leedvermaak. Want natuurlijk heeft geen van ons eenzelfde creatie. Allemaal houden we een stuk papier met gaten voor ons. Sommigen hebben overeenkomsten, maar geen van allen zijn ze hetzelfde.

De boodschap is helder. Goede communicatie is belangrijk om je boodschap duidelijk over te brengen. We interpreteren boodschappen altijd vanuit ons eigen referentiekader. Checken of de ander je begrijpt is een voorwaarde om verder te komen. Er zomaar vanuit gaan dat de ander weet wat jij bedoelt kan ervoor zorgen dat er grote miscommunicatie ontstaat. Deze oefening kan je team visueel inzicht geven in het effect daarvan. Een waardevolle aanvulling op onze intervisie, deze werkvorm. Vanavond maar weer eens goed in de spiegel kijken voor wat zelfreflectie.

Toch kan ik het niet laten om op zijn minst íets aan die zelfvoldane grijns van mijn collega, tevens vriendin, te doen. ‘Want Mir, knutselpapier drie keer opvouwen en dan een hoekje ervan afscheuren… Really??? Elke juf weet toch dat dat sowieso onbegonnen werk is, wat je boodschap ook is!’  ‘…Jaja,’ antwoordt ze toch enigszins schuldbewust, ‘je hebt gelijk, ik weet het!’  Kijk, dat wou ik nog even horen. Over goede communicatie gesproken…


Wil je met je team aan de slag met deze werkvorm?

Je vindt de uitwerking ervan terug bij de coachtools op mijn site.