Hoe leer je van falen?

Falen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik word er niet echt blij van. Maar wist je dat falen zien als mislukken echt vergif is voor je denken? Het stopt je, laat je je schuldig voelen. Het maakt je wereld en het vertrouwen in jezelf steeds kleiner. Je stopt met groeien. Als jij het moeilijk vindt om te gaan met faalmomenten dan zal het je ook in de weg zitten als coach.

Tijd dus om jezelf een mening te vormen over de waarde van falen!

Ik geloof dat alles in het leven bedoeld is om te groeien en in beweging te zijn. Dat wat niet meer groeit gaat immers dood.  Nu kan falen voelen alsof je een beetje doodgaat, en dat voelt natuurlijk niet goed. Maar wat als falen het proces van groei op de lange termijn nu zou kunnen ondersteunen? Eigenlijk de functie heeft van snoeien? Pijnlijk maar noodzakelijk om gezond te kunnen groeien.

Wanneer je er op de volgende manieren naar kijkt, dan kan je falen juist gebruiken als waardevolle informatie op weg naar je doel. Je zou uiteindelijk zelfs kunnen gaan concluderen dat falen helemaal niet zo erg is als het lijkt!

Falen is een noodzakelijke fout op weg naar je succes.
Er bestaat geen succeservaring zonder falen vooraf. Of het nu gaat om leren fietsen, een relatie onderhouden of minister-president worden. Niets van dat alles gaat zonder vallen en opstaan. Maar op het moment dat je even onderuit ligt ben je niet mislukt, je hebt gewoon ontdekt wat (nog) niet werkt. Falen is eigenlijk niet meer dan feedback op je actie. Deze feedback helpt je om je acties aan te kunnen passen en zo alsnog je einddoel te halen.

Falen is experimenteren met nieuwe dingen in je leven.
Falen is experimenteren met iets wat je nog niet onder de knie hebt. Je bent aan het leren. In een leerproces kom je altijd de fase van bewust onbekwaam tegen.  De fase waarin je het nog niet voor elkaar krijgt te bereiken wat je wilt bereiken, en je daar ook nog eens pijnlijk bewust van bent. Het is geen leuke fase maar wel een noodzakelijke. Stoppen met experimenteren is stoppen met groeien. Succesvol experimenteren zonder falen bestaat gewoon niet.

Falen is even uit je comfort zone stappen.
Leren doe je op het randje van je comfort zone. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die blijven leren en studeren, blijven ‘falen’ dus, zich gelukkiger voelen in het leven. Ik denk dat dat komt omdat je blijft ‘spelen’ met de nieuwe dingen die op je weg komen, je blijft groeien. Je beseft dat je nu nog niet alles kunt maar dit wel kunt leren. Het is niet erg als je niet de perfecte coach bent. Maar het is wel erg als je niet beseft dat je de ruimte hebt om fouten te maken en je steeds opnieuw kunt beginnen. En het is nog erger als je jezelf daarvoor gaat veroordelen en geen fout meer durft te maken. Niet doen dus!!!

Falen is ervaring opdoen.
Voor je een enigszins ontspannen en ervaren coach bent moet je een aantal keer jezelf tegenkomen en daar mee dealen. Deze ervaringen zien als leermomenten werkt enorm ontspannend. Als je er zo mee omgaat wordt falen niet meer dan een interessant moment om een nieuwe ervaring op te doen.

Falen is jouw unieke bijdrage aan het humorgehalte in deze wereld.
Kijken naar de bloopers van anderen beschouwen we hier thuis als een ontspannen tijdverdrijf, en gezien het aantal filmpjes op youtube zijn we daar niet de enigen in. Wat is er fijner dan ontdekken dat er meer mensen zijn die het niet kunnen! Lachen om je blunders kan enorm bevrijdend werken. Als falen niet meer is dan experimenteren en ontdekken hoe het niet moet, is het heel wat minder spannend om daar over te vertellen.

Allemaal makkelijk gezegd maar nu de praktijk…
Want als je falen niet leuk vindt kun je niet ineens kiezen om dat gevoel niet meer te hebben. Wees je daarom bewust van het volgende: je gevoel heeft tijd nodig om zich aan te passen aan nieuwe ervaringen. Pas dus bewust je gedachten en gedrag aan en vertrouw erop dat je gevoel na een paar succeservaringen vanzelf wel meekomt. Bedenk waar je heen wilt en houd je doel voor ogen terwijl je experimenteert op de weg ernaartoe. Geef jezelf daarbij de ruimte om te mogen falen.

Winston Churchill zei ooit: ‘Succes is het vermogen om van de ene mislukking naar de andere te gaan, zonder aan enthousiasme in te boeten.’

Hoe mooi zou het zijn wanneer wij uit kunnen dragen dat er aan falen geen oordeel hangt zodat we de ruimte geven aan de ander om te groeien  laten zien wat ze in zich hebben!

Ik wens je veel mooie faal-gesprekken toe dit jaar.

Liefs, Carolien