Fire Works!

My goal in 2020 is to accomplish the goals I set in 2019 which I should have done in 2018 because I made a promise in 2017 which I planned in 2016…
(bron: doorstuur quote in mijn whatsapp op oudejaarsdag)

‘Ik ga…! Nee, maar dít jaar…! Ja, ik weet het, vorig jaar. Maar toen…! En ja, weet je, logisch! Maar dit jaar weet ik het zeker, het gaat me lukken!’
Vol goede moed sta je klaar voor het nieuwe jaar. De kerstboom bij de straat, het vuurwerk de lucht in en naast je bed dat lijstje vol met goede voornemens. Allemaal goed. Allemaal voornemens. Ze kunnen persoonlijk zijn, maar ook als pedagogisch coach heb je waarschijnlijk alweer de nodige voornemens op je lijstje. En ze hebben één ding gemeen, je kunt niet wachten om te beginnen. Bewijzen dat het dit jaar wel lukt. 

Het slechte nieuws is dat je zonder plan eigenlijk net vuurwerk bent. Met zorg uitgekozen, klaar voor de lancering, zeker wetend dat je over de juiste inhoud beschikt om er wat moois van te maken. Vuurtje erbij en hop! Daar ga je. Een mooie knal, schitterende show! …En dan niks meer. Je landt weer op aarde en voor je het weet ga je over tot de orde van de dag. 
Jammer van de investering, maar ja. Wat doe je eraan? 

Wat gaat hier mis? Aan de inhoud ligt het niet, je hebt heus wel wat in huis. Ook het vuur om te willen was aanwezig. Met zorg heb je je pijlen gekozen voor dit jaar, dus ook dat is niet het probleem. Waarom lijkt het dan een show in de lucht te zijn geworden, zonder blijvend resultaat? Misschien wel omdat je hebt ingezet op de pijl, en niet op het vuur. Want voorwaarde voor een goede vuurwerkshow is en blijft toch wel een brandend lont. Niet heel spectaculair, wel het allerbelangrijkst.

Wat als je het dit jaar eens anders doet. Je vuur inzet voor zo nu en dan een goed getimede pijl. Inzet op het blijven branden van dat lont zodat je gedurende het jaar af en toe voor een mooie show kunt zorgen. Best haalbaar lijkt me. Minder intensief ook. Dus waar moet je rekening mee houden om dat voor elkaar te krijgen? Hier volgen een paar tips: 

weet wat je wil bereiken en waarom.
Wanneer je je voorneemt om te gaan hardlopen dan dient dat een doel. Het kan zijn dat het een onderdeel is van het voornemen gezonder te leven, maar je kunt ook trainen voor een marathon. Twee verschillende doelen, twee verschillende aanpakken. Wanneer je je als coach bijvoorbeeld voorneemt zichtbaarder te zijn voor je teams dan is er een reden waarom je zichtbaar wilt zijn. Het is belangrijk dat je het doel van je zichtbaarheid helder hebt. Dit bepaalt hoe je je zichtbaarheid gaat inzetten en vergroot dus je kans van slagen. 

stel realistische doelen.
Weeg je doel af tegen het tijdsbestek dat je hebt. Neem de omgeving mee. Zichtbaar zijn als coach is iets wat moet groeien. Bij een open team is dat wellicht zo gefixt maar moet je eerst nog door allerlei weerstand heen dan is het wel slim dat mee te nemen in je tijdspad. 

wees je ervan bewust dat je vroeg of laat jezelf tegen komt.
Zodra je aan de slag gaat met iets nieuws kom je jezelf tegen. Dat is een gegeven. Dat is niet dom, het zegt niks over je capaciteit. Het is simpelweg zo. Het hoort bij verandering. Toch is dit de reden waarom we vaak stoppen met onze goede voornemens. Er duikt een oud patroon op en het lijkt alsof we er niks aan kunnen doen, dus stoppen we maar weer. 
Weten en accepteren dat dit gewoon bij een verandertraject hoort geeft motivatie om het opnieuw te proberen. 

verdeel je doel in haalbare acties.
Stel, je hebt je voorgenomen: ik wil een heldere en transparante communicatie met mijn teams. En dat ga ik doen door zichtbaar te zijn. Dat is een heel mooi doel. Maar om jezelf te blijven motiveren gedurende het jaar, is best een uitdaging. Want wanneer ben je nu klaar? 
Maak er daarom kleine haalbare stapjes van. Bijvoorbeeld: Ik mail mijn team vanaf nu elke week een overzichtje van mijn aanwezigheid. Vervolgens ben ik elke week op dat tijdstip op die locatie. Beschrijf dit voor jezelf in een plan. Zo maak je het meetbaar.

reflecteer en sta open voor feedback.
Kijk met vastgestelde regelmaat terug en zie wat je hebt gedaan, waarom je dat deed en waar het je tot nu toe heeft gebracht. Door steeds een tussenmoment te nemen baken je je stappen af. Durf feedback te vragen aan anderen. Jij kijkt door jouw bril maar je doel richt zich op de ander. Vertel je teams en organisatie wat je doel is en vraag met regelmaat wat zij ervan zien en of het effect heeft. Stel op basis van die informatie bij en creëer ruimte om aan te passen indien nodig. 

Heb helder om wiens belang het gaat.
Vraag je bij het voorbeeld af of je team dezelfde behoefte heeft als jij. Zichtbaar zijn is vanuit een coach en organisatie gezien een belangrijk doel. Een team wat niet zit te wachten op coaching maakt zich daar waarschijnlijk iets minder druk om. Dit betekent niet dat je dan maar een ander doel moet kiezen. Wel dat je hier rekening mee houdt bij het vragen van feedback. Onthoud dat feedback je veel informatie kan geven over je blinde vlekken maar altijd gaat over de ervaring van de ander. Helder hebben dat jij degene bent met het belang en zij (nog) niet, helpt je om op de juiste manier om te gaan met feedback. Wellicht wordt je eerste bijstelling dan wel: bewustwording creëren van het belang van zichtbaarheid van de coach bij het team.

vier je succes maar ook je proces.
Niet elke stap die je onderneemt is een succes, maar over het algemeen wel een stap in je proces. De meeste goede voornemens gaan over verandering in gedrag. Dat heeft tijd en oefening nodig. Wanneer je je team elke week laat weten waar je bent zal je daar in het begin nog weinig van terug horen. Het is pas een zichtbaar succes wanneer jij hebt bewezen betrouwbaar te zijn in je zichtbaarheid en daar reactie op komt. Maar elke maand waarin jij investeert is wel nodig om daar te komen, en dus een persoonlijk succes. Sta daarbij stil, wees er trots op.

Ik wens je een spetterend 2020.
Met successen, leermomenten en af en toe een goede vuurwerkshow!

Deel hier je goede voornemen voor dit jaar en hoe je daar gaat komen.
Wil je daar graag persoonlijke coaching op ontvangen, neem dan gerust contact met me op!