‘Hoe dan?!? Er komt een nieuwe kracht bij, dus is er iemand die zich ziekmeldt?!? Ik weet gewoon niet meer hoe lang ik dit ga volhouden! Het is iedere week een ander verhaal, maar iedere week moet ik het oplossen. Dit is gewoon niet leuk meer! (Houder)
‘ Kunnen we de intervisie verzetten, er is iemand ziek geworden en ik moet echt invallen op de groep! Ik weet het, alweer… Maar dit moet echt en er is niemand anders. En je weet, dat de groep kan draaien gaat voor coaching. We schuiven het even op de lange baan. Eerst maar even dit…’ (pedagogisch coach)
‘Kom ik terug van vakantie, is er van alles gebeurd! Er heeft iemand ontslag genomen, de ander is zwanger en er is frictie ontstaan in het team van de BSO na een vakantie-incident. Ik moet nu echt eerst dat oplossen. Ik wilde aan de slag met mijn plan, maar dat moet maar even wachten. Over een maand hebben we intervisie met de pedagogisch coaches. Dan kunnen we elkaar wellicht wat inspireren…’ (manager/pedagogisch coach)
Het slechte nieuws:
Er is inderdaad een groot probleem, laten we dat vooral niet onder de tafel schuiven. Er is een groot personeelstekort en de mensen die er zijn, zijn vaak moe en uitgeblust van de afgelopen periode.
Bovendien hangt er op sommige plekken de sfeer onder medewerkers: Wij kunnen alles maken, want jij hebt toch niemand. Wat resulteert in nog meer vage ziekmeldingen, het niet op poten krijgen van een kwaliteitsimpuls, en disbalans tussen werkgever en werknemer.
Veel focus op de korte termijn dus, dit moet opgelost worden! Waardoor je op de lange termijn de boel ondermijnt en er uiteindelijk misschien wel niks meer over is om op te lossen. Niet wat je wilt, toch?
Het goede nieuws:
Je hebt altijd invloed op jezelf. Door je gebied van invloed (dat waar je iets mee kunt) te vergroten maak je het gebied van betrokkenheid (dat wat er is, maar jij niks aan kunt veranderen -Covey) kleiner. Je hebt altijd invloed op jezelf. Bovendien heb je de verantwoordelijkheid naar jezelf om die invloed aan te wenden zodat het goed met je gaat.
Hoe ga jij die invloed aanwenden zodat je stukje bij beetje meer grip krijgt en ook op de lange termijn een succesverhaal neerzet?
Oke, kun je nu denken. Dat klinkt mooi allemaal, maar dat is op dit moment een gepasseerd station! Het is hier gewoon dweilen met de kraan open. Stop ik met dweilen, dan loopt de boel over. Hoe dan?
Nu begrijp ik ook dat er dagen zijn waarop je dat echt niet meer ziet. Je blij bent dat je überhaupt een extra mailtje hebt kunnen beantwoorden, en je nog ruimte hebt in je hoofd om ook op je thuisfront aanwezig te zijn.
Natuurlijk kun je niet zomaar negeren dat er weer een medewerker ziek is, er vervanging nodig is etc. Maar je kunt ook niet negeren dat je voor de lange termijn een plan moet hebben. Eentje die jij nog kunt meemaken, omdat je nog overeind staat.
Daarom een paar tips om je gebied van invloed te vergroten:
1- Plan op tijd in plaats van op todo’s.
Iedere dag een stapje geeft op de lange termijn een groot resultaat. Richt je dus niet op resultaat, maar op het investeren van tijd. Baken die tijd af en stop gewoon als de tijd om is.
Laat los dat iets af moet, focus je op stabiliteit in je dagritme.
2- Investeer ALTIJD en EERST in jezelf!
Als jij niet in jezelf investeert dan is er op een gegeven moment niks meer te geven. Praktisch? Plan aan het begin van de dag tijd voor jezelf in. Doe dit op een vast tijdstip, je lichaam en geest hechten aan gewoontes, waardoor het op de lange termijn makkelijker een automatisme wordt. Wat je op dat moment doet moet jezelf weten. Als het maar geen werk is. Geen mailtjes beantwoorden, geen documenten lezen. Eerst ontvangen.
Lees een paar bladzijden van een goed boek, mediteer, staar voor je uit met een bak koffie, maar claim die tijd, en doe vanaf vandaag geen concessies meer op die claim.
3- Investeer in de toekomst.
Plan tijd in om te werken aan je kinderopvang, aan je coaching, aan je persoonlijke ontwikkeling en aan je beleid. Dat is iets anders als werken in je kinderopvang, het uitvoeren van je coaching, de rol van coach hebben en het checken van de uitvoering. Dat laatste zijn je acties. Het eerste is je investering voor de toekomst. Neem afstand, check of de focus nog goed staat. Of jij nog goed staat. Waarom? Zodat je de dingen doet die je moet doen, en die dingen ook goed gebeuren.
4- Begin klein.
Het is veel moeilijker een grote verandering vol te houden dan een kleine aanpassing.
Take babysteps. Plan eerst eens gewoon 5 minuten in. Waarop je niet gestoord mag/kan worden en helemaal alleen bent. Dit kun je langzaam oprekken. Iedere maand een paar minuutjes erbij, voelt niemand wat van. Zo kan iedereen in je omgeving, inclusief jij, wennen aan deze aanpassing. Er is alleen 1 voorwaarde – Lever nooit meer in van je gestelde hoeveelheid minuten me-time en toekomst-time! Juist het schommelen in die tijd geven aan jezelf en het grote plaatje, is funest. Je raakt dan je energie en focus kwijt. Raak je je focus kwijt, dan ontbreekt de zingeving. De snelweg naar een burn-out.
5- Focus je op 1 ding.
Een jongleur focust zich steeds op 1 bal, en kan daardoor alle ballen in de lucht houden. Zou hij alle ballen tegelijk willen overzien, dan gaat het mis en valt alles op de grond. Hoeveel ballen probeer jij hoog te houden? De stress zit ‘m vaak niet in de hoeveelheid ballen in de lucht, maar in de manier waarop je ze probeert hoog te houden. Focus je daarom steeds op 1 ding, handel dat af of besteedt er je geplande tijd aan. En ga dan door naar de volgende ‘bal’.
6- Wees je bewust van de Parkinson-Law.
De wet van Parkinson is een wet, die stelt dat het werk van een taak uitdijt naar de tijd die beschikbaar is om een taak te realiseren. (Wikipedia) Ben jij altijd beschikbaar, dan kun je ervanuit gaan dat al die tijd ook op gaat aan je werk. Je todo lijstje is namelijk nooit klaar. Hoe je deze kennis in je voordeel kunt gebruiken? Plan op tijd en niet op todo’s. Zo dwing je jezelf en anderen om efficiënter te werken. En boek je iedere dag successen.
Mijn tijd om dit blog te schrijven is bijna voorbij 😉
Wil je hier meer van?
Binnenkort geef ik een gloednieuwe Masterclass met het thema: Ontdek de formule voor meer focus en vrijheid als pedagogisch coach. Schrijf je in via deze link!
(Natuurlijk kun je ook meedoen als je houder/manager bent!)